Tratamentul Cariilor

Tratamentul Cariilor – Fara Durere

A avea un zambet sanatos este dorinta oricarui pacient. Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, este  necesar sa se elimine problemele orale atat pentru estetica, cat si pentru sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai raspandite afectiuni orale la nivel global este caria dentara, care compromite structura dintilor si poate produce complicatii ce duc la pierderea acestora.

In trecut, medicii stomatologi obisnuiau sa efectueze extractii dentare multiple, din cauza durerii mari si a leziunilor extinse cauzate de progresul cariilor dentare. Dar in zilele noastre insa, datorita progreselor tehnologice, exista tratament pentru dintii cariati, cu siguranta si confort maxim pentru pacienti.

Ce este caria dentara? 

Caria este o afectiune dentara de origine multifactoriala, care ataca si distruge cea mai dura si mai externa parte a dintelui, numita smalt. Daca nu este detectata si tratata devreme, caria isi va continua traseul pana cand va afecta tesuturile mai profunde, cum ar fi dentina si pulpa dentara, provocand dureri severe, si existand posibilitatea de a pierde dintele.

Cate tipuri de carii dentare exista?

In functie de gradul de penetrare a cariilor, se pot distinge patru clase:

  • Initiala: fara cavitate, doar pata albicioasa limitata la smalt
  • Superficiala: cavitate care invadeaza smaltul
  • Profunda: cavitate care afecteaza cea mai mare parte a dentinei
  • Complexa: cavitate care afecteaza deja nervul

Procesul care favorizeaza dezvoltarea cariilor dentare incepe cu actiunea bacteriilor produse de reziduurile alimentare. Bacteriile se formeaza in interiorul cavitatii orale si incep sa produca acizi: impreuna cu particulele de alimente si saliva formeaza placa bacteriana, un fel de pelicula care acopera dintii. Acizii placii erodeaza treptat partea exterioara a dintelui, smaltul, provocand mici cavitati. In aceasta etapa, tratamentul cariilor este mai simplu si mai putin invaziv decat in stadiile avansate.

Ulterior, bacteriile si acizii pot ajunge in urmatorul strat al dintelui, dentina, mai moale si mai putin rezistenta decat smaltul. Bacteriile si acizii isi continua apoi traseul catre pulpa, partea dintelui care contine nervii si vasele de sange. Infectia poate merge si mai profund, si chiar poate compromite structurile profunde ale dintelui.

Odata cu aparitia cariei, aceasta nu se vindeca de la sine, iar absenta tratamentului va provoca agravarea distructiei si distrugerea dintelui.

Cum se trateaza cariile dentare?

Cariile se trateaza prin indepartarea zonelor afectate de smalt si inchiderea cavitatii cu materiale speciale. Alegerea tratamentului depinde de severitatea leziunii. Printre cele principale gasim:

    • Tratamente non-invazive prin remineralizare: in cazul cariilor initiale care tocmai au afectat smaltul.
    • Obturatia coronara (plomba): metoda cea mai utilizata pentru tratarea cariilor atunci cand acestea nu au atacat inca pulpa dentara. Se bazeaza pe curatarea cariei si umplerea cavitatii rezultate cu materiale adecvate de obturatie (compozit, cimenturi, etc).
    • Coroane protetice: daca dintele este foarte slab, se poate folosi o coroana dentara, un invelis realizat personalizat in laboratorul de tehnica dentara, care inlocuieste intreaga coroana naturala a dintelui (partea exterioara).
    • Tratamentul de canal (devitalizarea): cand cariile ajung la pulpa, afectarea este de obicei severa pana la punctul in care este necesara devitalizarea dintelui (scoaterea nervului). Pulpa dentara este indepartata si inlocuita cu materiale adecvate.
    • Extractii dentare: unii dinti sunt deteriorati pana la punctul in care este necesara indepartarea lor.

La Vivodental, tratamentul cariei se face bland, sub anestezie ori de cate ori este necesar, pentru a evita durerea si a oferi o experienta placuta pacientului. Va asteptam la noi pentru tratamentul cariei fara durere!

Solicita o Programare GRATUITA

De acord cu Termenii si Conditiile VivoDental

Prin completarea şi trimiterea formularului, ești de acord cu Termeni și Condiții | Politica de Confidențialitate | Politica de utilizare a cookie-urilor | Protectia Datelor | GDPR și tehnologiilor similare.